Dnevi potice na Bledu

potica

Dnevi potice na Bledu

Na Blejskem otoku ob današnjem katoliškem prazniku brezmadežnega spočetja device Marije pripravljajo tradicionalne Dneve potice. Obiskovalci si bodo do nedelje v Potičnici na otoku ogledali prikaz peke potice, dogajanje pa bo dopolnila slikarska razstava Via mea.

 

Dogajanje Dnevi potice je blejska župnija prvič pripravila pred štirimi leti, sedaj pa je prireditev postala že tradicionalna. Obiskovalci si bodo za ceno devetih evrov, ki vključuje tudi pristojbino za Blejski otok, ogledali peko potice in to slovensko praznično jed preizkusili.

 

V Potičnici pripravljajo tradicionalno slovensko potico raznovrstnih okusov. Najbolj razširjena in priljubljena je orehova, pečena v krušni peči v lončenem, običajno ročno izdelanem modelu v obliki Kristusove krone. Tu so še potice z orehi, makom ali pehtranom, v Potičnici pripravljajo pa tudi potice z bolj nenavadnimi nadevi, od suhega sadja, lešnikov, mandljev in pistacij do kostanja, svežega sadja in drobnjaka.

 

Prikaz peke potice bo od danes do nedelje potekal vsak dan od 9. do 15. ure. Prav tako bo na voljo vodenje po slikarski razstavi Via mea avtorice Mire Ličen Krmpotić, ki jo bodo odprli danes z glasbenim programom mešanega pevskega zbora Georgios Piran. Danes ob 15. uri pa bo tudi maša ob prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...