Dan brez cigarete

cigareta

Dan brez cigarete

Danes obeležujemo dan brez cigarete, na katerega naj bi se kadilci odrekli cigaretam ali pa vsaj zmanjšali njihovo število. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, v Sloveniji letno umre okoli 3600 oseb, tudi sicer kadilci v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Še več statistike, ob kateri bi se morali zamisliti, najdete na spodnjem avdio posnetku.

 

V Sloveniji še vedno kadi skoraj vsak četrti odrasli, kajenje pa je precej razširjeno tudi med mladostniki. O škodljivosti uporabe tobaka govori statistika, ki po navedbah NIJZ kaže, da dve tretjini kadilcev umreta zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje. “Kajenje tobaka povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številne druge bolezni, med drugim sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, motnje erekcije, splošno poslabšano zdravstveno stanje in podobno.”

 

Tudi v Nacionalni mreži nevladnih organizacij s področja javnega zdravja so v skupni izjavi opozorili, da je uporaba tobaka v Sloveniji vodilni vzrok številnih prezgodnjih smrti, kroničnih nenalezljivih bolezni in zdravstvenih težav že v obdobju mladostništva. Vse to po njihovi oceni zahteva visok davek za zdravje, blagostanje prebivalcev Slovenije, zdravstveni sistem in celotno družbo.

 

Predstavniki omenjenih nevladnih organizacij so prepričani, da je treba predvsem preprečiti možnost oglaševanja in zavajanja mladih s strani tobačne industrije. Prav tako so prepričani, da mora država poskrbeti za učinkovito in zadostno financiranje preventivnih ukrepov in programov, ki so dokazano učinkoviti, ter sprejeti zakonodajo, ki je prid varovanja in krepitve zdravja.

 

Letošnji dan brez cigarete sicer praktično sovpada z začetkom obravnave predloga novega zakona o omejevanju porabe tobačnih in povezanih izdelkov v DZ, ki ga bo v sredo obravnaval odbor za zdravje. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je konec prejšnjega tedna poudarila, da zakon uvaja dokazano učinkovite ukrepe. Med njimi so tudi enotna embalaža in popolna prepoved oglaševanja ter razstavljanja teh izdelkov.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...