Cepljenje psov letos obvezno za vse

psi?ek

Cepljenje psov letos obvezno za vse

Čeprav cepljenje psov proti steklini po novem ne bo več obvezno vsako leto (ampak vsaki dve, tri leta), letos ostaja obvezno za vse. Pavza od cepljenja se bo začela prihodnje leto oziroma leto za tem. Leteča reporterka Laura se je o tem pogovarjala z veterinarko in lastnico psa.

 

Kaj se zgodi, če letos zamudimo cepljenje? Veterinarka Eva Lesjak pojasnjuje s primerom: »Če bi moral biti pes cepljen 15. marca, pa je cepljen 16. marca, potem ne pade v program, v katerem je predvidena pavza, ampak je zanj naslednje cepljenje predvideno leta 2015.”

 

Nekateri lastniki svojih psov kljub temu ne nameravajo cepiti. Barbara, lastnica mešanke Lune, pravi, da Lune ne bo cepila zaradi negativnih stranskih učinkov, ki jih ima cepivo. Škodovalo naj bi predvsem kolkom. Tudi veterinarka Eva Lesjak pritrjuje, da nekateri stranski učinki so možni, je pa riziko, ki ga prinaša cepivo, bistveno manjši kot v primeru same stekline.

 

Leteča reporterka Laura opozarja tudi; če boste želeli kužka odpeljati na Hrvaško, ga boste morali cepiti vsako leto, saj tam še vedno velja cepljenje psa proti steklini enkrat na leto. Cel pogovor z izjavami veterinarke in lastnice Lune lahko poslušate spodaj.

 

Leteča reporterka sprejema vaše predloge za teme in vprašanja na naslovu leteci.reporter[@]radioekspres.si.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...