Cekin v česnico, božični kruh

?esnica

Cekin v česnico, božični kruh

Praznovanje božiča je začel badni dan, ko so po tradiciji zvečer zažgali hrastova polena, imenovana badnjak. Pahor Peran Bošković je letečemu reporterju predstavil praznovanje pravoslavnega vožiča tudi s tipičnimi jedmi.

 

“Nekaj, kar je vezano izključno za sam praznik božiča, je pečenica. Ampak ne te klobase, pečenice, ki jih vidimo v trgovinah! Tako imenovana pečenica je pečen odojek ali jagenjček, ki ga spečemo že dan pred božičem,” razlaga paroh in doda, da naj bi pečenico imela vsaka družina. Poleg sodi tako imenovana česnica. “To je kruh, ki ga gospodinje pripravijo zgodaj zjutraj za božič. Vanj dajo zlat ali srebrni kovanec, delček badnjaka in delček pečenice. Kruh lomijo člani družine in s tem se začenja praznični obed.” Paroh Bošković pravi, da so ostale jedi prepuščene domišljiji gospodinj, ki pripravijo tudi potico. “Seveda, saj je odlična!”

 

Leteči reporter Grega je izvedel še, da vsaka ožja družina praznuje za sebe. “Če ima recimo sin svojo družino in živijo v svojem stanovanju, oni praznujejo za sebe. To velja za vse. Vsak, ki ima svoj dom, je v svojem domu!”

 

Grega je nad tem navdušen: “Jaz bi tudi imel tak božič. Še posebaj zato, ker se ti potem ni treba ukvarjati s teto od strica, ki noče jesti potice, sestrinim fantom, ki je le za bio prehrano in sestrično v tretjem kolenu, ki neprestano hujša.”

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...