Če greste v trope, cepite se!

Injekcija

Če greste v trope, cepite se!

Slovenci še vedno počitnice v največji meri preživljamo na Hrvaškem. Res pa je, da narašča tudi število takšnih potnikov, ki se odločajo za letovanje v tropskih krajih, saj ta postajajo vse bolj dostopna.

 

Okrog 25 tisoč na leto naj bi bilo takšnih, ki se odločajo za daljše poti, med drugim so to tudi družine z otroki. Cepljenju večinoma ljudje nismo naklonjeni; so v takšnih primerih vendarle priporočljiva? V Potnišku ambulantu Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana dr. Ondina Jordan Markočič pravi, da za destinacije v Evropi, Severni Ameriki, Avstraliji in na Japonskem cepljenja niso potrebna, za vse ostale destinacije pa jih močno priporočajo. »Torej za tropske in subtropske kraje so priporočena različna cepljenja. Ta so odvisna glede na destinacijo oziroma glede na bolezni, ki tam razsajajo.«

 

Cepljenje posebej priporočajo tistim, ki se odpravljate na območja, kjer ste lahko izpostavljeni različnim tropskim boleznim. Vsem.

 

Katera cepiva so priporočena za posamezno območje, koliko pred odhodom se je potrebno cepiti in ceno preverite v ambulanti Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...