120 let koče na Kredarici

Kredarica
Kapela_Marije_Snene_Kredarica

120 let koče na Kredarici

Triglavska koča na Kredarici v sredo praznuje 120 let. Po posodobitvah in prizidkih je iz koče prerasla v dom, ki ga vsako leto obišče okoli 40.000 planincev na poti na Triglav. Obisk je močno odvisen od vremena, letošnja sezona pa naj bi bila kljub poznemu začetku solidna.

 

Dom na Kredarici je najvišja slovenska planinska postojanka, saj stoji na nadmorski višini 2515 metrov. Prvo kočo na Kredarici je na zemlji, ki jo je kupil Jakob Aljaž, po njegovi zamisli postavilo Slovensko planinsko društvo, slavnostno pa so jo odprli 10. avgusta 1896.

 

Natanko 120 let kasneje so na Kredarici to sredo načrtovali posebno slovesnost, ki pa so jo zaradi slabe vremenske napovedi prestavili na september. Za četrtek je napovedan celo sneg, zato ne bodo tvegali.

 

Vreme je tisto, ki najbolj kroji vzpone na Triglav in obisk v domu na Kredarici. Ta je običajno odprt od sredine junija do začetka oktobra, izven sezone, ko se je na Triglav mogoče podati le s cepinom in derezami, pa obiskovalce sprejmejo meteorologi, ki imajo v prizidku doma svojo postajo.

 

Triglavski dom v dobri sezoni obišče okoli 40.000 planincev, nočitev pa naštejejo med 10.000 in 12.000. Letos kaže na solidno sezono, njen višek pa pričakujejo prav ta konec tedna, saj je vikend okoli 15. avgusta vsako leto najbolj udaren, napovedano pa je tudi dobro vreme.

 

Triglavski dom ima 300 ležišč in 300 sedežev v jedilnici, medtem ko je bila prvotna koča mnogo bolj skromna. Prvič so jo povečali že leta 1909. Ko je upravljanje po drugi svetovni vojni prevzelo Planinsko društvo Ljubljana-Matica, je leta 1954 dočakala še velik prizidek, dodatni prizidek je zaradi vse večjega obiska sledil leta 1983. V letu zatem so obnovili še stari dom.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...