10 km/h spremeni življenje

prometni znak otroci
Goodyear otroci
otroci - ola - knjinica

10 km/h spremeni življenje

Čez slab teden se v šole in na šolske poti vrača več kot 170.000 šolarjev, med njimi tudi 22.293 prvošolcev. Verjetno ni treba poudarjati, da so mnogi med njimi v prometu neizkušeni, manj predvidljivi in potrebujejo več pozornosti. Ker si želimo, da bi na cilj prispeli varni in dobre volje, bomo na cesti še bolj previdni – obljubite?

 

Usodo spreminjajo malenkosti. Naj vas prepričajo dejstva Javne agencije za varnost prometa:

– Samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti podaljša pot ustavljanja za 12 m, pri hitrosti približno 50 km/h pa se vozilo ustavi šele po 35 m.

– V prometni nezgodi pri 60 km/h vozilo dokazano trči v pešca s hitrostjo kar 33 km/h, pri 10 km/h manj, bi se trku lahko izognilo.

– Statistika kaže, da v primeru trka vozila pri 30 km/h v pešca ali kolesarja ta praviloma ne bo utrpel hujših posledic. Pri 50 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 50%. Pri 60 km/h pa tveganje za smrtne posledice naraste na 90%.

Z znižanjem povprečnih hitrosti znotraj naselij in na regionalnih cestah za samo 1 km/h bi število prometnih nesreč znotraj naselja padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 %.

 

>> Vsako življenje je dragoceno in že ena nepotrebna smrtna žrtev manj je velik dosežek! <<

 

Da bi izboljšali varnost v prometu bo Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s podjetjema Intermatic in Sipronika podelila v enoletni brezplačni najem 15 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. Hitrost bodo merili v občinah Žiri, Radenci, Grosuplje, Ribnica, Beltinci, Veržej, Zavrč, Hoče-Slivnica, Mislinja, Škofja Loka, Dobrova-Polhov Gradec, Poljčane, Ravne na Koroškem, Ankaran in Radlje ob Dravi.

 

Za varno pot otrok pa si prizadeva tudi podjetje Goodyear. Z željo, da bi bili na poti v šolo kar najbolj vidni in tako tudi varnejši, šolam, vrtcem, drugim ustanovam in posameznikom podarja otroške odsevne brezrokavnike. Naročite jih lahko prek spletnega obrazca tukaj za-varnost-otrok, in sicer do 30. septembra. Nekaj jih bomo razdelili tudi Ekspresovci.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...