V Horjulu nova čistilna naprava

Horjul

V Horjulu nova čistilna naprava

V Horjulu so danes položili temeljni kamen za novo čistilno napravo, ki bo začela poskusno obratovati predvidoma prihodnjo pomlad. Poleg tega se bo občina lotila sanacije problematičnega hudournika v Vrzdencu. V teku je namreč razpis javnega naročila za izvedbo del, ki se izteče 21. marca.

 

“V Občini Horjul skrbimo za čisto okolje, zato mislim, da je gradnja nove čistilne naprave edina prava varianta. Kajti kanalizacija oziroma delna čistilna naprava iz leta 1977 je zastarela, slabo deluje in je za današnje razmere občutno premajhna,” je pojasnil župan Janko Prebil. To je tudi razlog, zakaj so se odločili za izgradnjo večje. Na njo bodo poleg Horjula priključili še vasici Zaklanec in Podolnico.

 

Občina Horjul je priključena Javnemu holdingu Ljubljana, kjer se sredstva zbirajo, vsa kanalizacijska omrežja v občini pa upravlja podjetje Vodovod-kanalizacija. Izgradnja čistilne naprave bo stala več kot 1,8 milijona evrov, ki jih bo financiral holding iz naslova namenskih sredstev, ki se zbirajo na račun obremenjevanja vode.

 

Večja čistilna naprava bo tako stala na novi lokaciji v Horjulu ob potoku Ljubgojnščica in se umika naselju še za kakih sto metrov nizvodno na sotočju potokov Horjulščica in Ljubgojnščica. Staro napravo pa bodo podrli in jo razgradili.

  • Preprosto: Imate rajši poletje ali zimo?

    Loading ... Loading ...